Dy Llojet e semundjeve

Semundja eshte dy llojesh: semundje e shpirtit dhe semundje e trupit, sepse edhe njeriu eshte i perbere nga keto dy elemente, nga shpirti dhe nga materia. Nuk e mohon askush qe ka logjike, se semundja e shpirtit eshte me e rende se semundja e trupit, me e rrezikshme se ajo dhe shkak per shume semundje te trupit. Shkenca materialiste i njeh mire semundjet e shpirtit, por i interpreton ato me interpretim material dhe kerkon per to kura materiale! Por ky eshte nje gabim trashanik, qe rrjedh nga kokefortesia, kryeneçesia e mendjemadhesia; mosbesimi tek Krijuesi dhe mosperulja para Tij dhe ligjeve te Tij, sepse shkenca kerkon te beje veten zot, qe shpik e krijon, qe zoteron e mbikqyr! Por ku eshte ajo prej kesaj?! Sa semundje te thjeshta jane jashte mbikqyrjes se shkences? Sa e sa semundjeve nuk u dihet shkaku nga ana shkencore?! Por ne falemderojme Allahun e Madheruar i Cili ka zbritur Islamin dhe na ka udhezuar ne te, sepse Allahu thote: "Ne nuk kemi neglizhuar asgje ne Liber (Kuran)!" [El En'am, 38], ndersa Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) thote: "Allahu nuk ka zbritur semundje, veçse ka zbritur edhe sherim per te." [Buhariu, 5246].

Semundja fizike ka lidhje te drejtperdrejte me semundjen shpirterore, dhe njeriu nuk mund te kete shendet te plote veçse me shendetin e shpirtit dhe te trupit. Shumica e semundjeve te trupit kane shkak kryesor semundjen e shpirtit, keshtu qe shendetit shpirteror i duhet kushtuar perkujdesje e veçante. Por, shendeti i shpirtit, eshte gabim i madh qe te kurohet me kura mjekesore dhe nga mjeku shkencor materialist, sepse kjo do te ishte shkaterrim shpirteror dhe fizik per njeriun, sepse eshte njesoj sikur muratori te beje nje operacion ne zemer! Semundja e shpirtit e ka ilaçin te kura qiellore, kure te cilen Allahu ua ka shpallur pejgamberve te Tij, dhe e vulosi ate me dergimin e Pejgamberit te fundit, Muhamedit (salallahu alejhi ue selem) dhe me Kuranin qe i shpalli atij, i cili eshte i ruajtur deri ne diten e Kiametit. Pra, kura e shpirtit eshte kure hyjnore, nga Krijuesi i njeriut dhe i shpirtit te tij.

* Çfare eshte semundja shpirterore?

Pejgamberi (salallahu alejhi ue selem) thote: "Ne trup gjendet nje copë mishi e cila kur eshte ne rregull, i gjithe trupi eshte ne rregull dhe me prishjen e saj, prishet i gjithe trupi. Ajo eshte zemra!" [Muslimi]. Nuk eshte per qellim ketu "zemra" si organ i trupit te njeriut, por ato gjera qe lidhen me zemren prej besimit dhe puneve te zemres, si dashuria e urrejtja, shpresa e frika, gezimi e merzitja, pelqimi e nxehja, mahnitja e neveritja. D.m.th. emocionet e njeriut ne pergjithesi dhe ndienjat e tij. Prej ketu, semundja shpirterore eshte çrregullim ne zemer dhe ne punet e zemres, dhe prej tij shkaktohen çrregullime ne sistemin nervor te dhembshmerise, i cili komandon nje sere procesesh te disa organeve te trupit te njeriut, si rrahjet e zemres, tensionin e gjakut dhe tretjen, procese shume te rendesishme ne jeten e njeriut. Po keshtu, gjendrat adrenale mbi veshka kane lidhje direkte me sistemin nervor te ndjeshmerise (i cili hyn ne ato sisteme qe quhen vetevendosese, te cilat njeriu nuk mund t'i komandoje me deshiren e tij), dhe keto gjendra, ashtu si edhe sistemi nervor i dhembshmerise, reagojne menjehere ndaj ndienjave dhe emocioneve te njeriut, duke prodhuar hormonet e stresit adrenalinë, noradrenalinë dhe kortizol.